När du är misstänkt för ett brott sätts en boll i rullning. Gripande, förhör, anhållande och häktning. Här får du veta vad alla dessa begrepp innebär för dig som är misstänkt för ett brott.
Om en polisanmälan upprättas där du anges som misstänkt för ett brott är du brottsmisstänkt. Polisen kommer då vilja prata med dig. De kommer hålla ett inledande förhör efter att de gripit dig, såvida det inte är ett allvarligt brott. Då kallas du till förhör, men om du inte kommer när du blivit kallad två gånger så kommer polisen komma och hämta dig.
När polisanmälan upprättats kommer en förundersökning inledas. Den som ansvarar för förundersökningen måste vara objektiv. Det innebär att alla bevis som samlas in måste redovisas, oavsett om de är till din fördel eller nackdel.
Misstänkt för ett brott – olika former av frihetsberövande
När polisen förhört dig kan det beslutas att åklagaren ska anhålla dig. Då blir du frihetsberövad. Anledningen till anhållan kan vara att de är rädda att du ska försvåra utredningen om du är på fri fot. Det kan också vara så att de är rädda att du ska begå nya brott eller fly landet.
När du varit anhållen i tre dagar måste åklagaren besluta sig för om du ska häktas eller försättas på fri fot. Om de beslutar att häkta dig skickar åklagaren en begäran till tingsrätten. En vanlig häktningstid är 14 dagar. Anledningen till att åklagaren vill att du ska häktas är de samma som till att du blivit anhållen.