Bodelning, under och efter förhållandet

Har du varit i ett förhållande, antingen som gift eller som sambo, men att ni nu bestämt er för att gå skilda vägar? Då står ni inför en bodelning. Men det går också att göra förebyggande.

Vid en bodelning ska era egendomar delas upp mellan er. Först av allt ska dock värdet av dem räknas samman. Man delar sedan summan i två. Om ni ska skiljas måste en ansökan om äktenskapsskillnad först skickas in till Tingsrätten, innan bodelningen görs.

Om du skulle gå in i ett nytt förhållande kan du tänka på att bodelning kan göras redan då. Man måste alltså inte göra det först om, eller när, ett förhållande tar slut då man kanske är ledsen, arg och besviken på varandra. Dessa känslor kan ju tyvärr göra en bodelning mycket knepigare. När allt är så infekterat blir man inte alltid sitt trevligaste jag. Därför är det bra att göra en bodelning när förhållandet är bra.

En bodelning är aldrig förgäves

Det kan såklart kännas konstigt att göra en bodelning när man är kära och tänker att man ska leva med varandra resten av livet. Fast om de känslorna inte består, kan man vara glad att man faktiskt tog tag i den där bodelningen för länge sedan. Om ni lever lyckliga tillsammans resten av livet då? Ja, då gör det ju inget att man redan gjort upp om den. Den måste ju inte användas. Förutom när någon av er går bort. Men mitt i sorgen är det också skönt att redan ha det klart.